Mignęły Wam pewnie ostatnio…
Mignęły Wam pewnie ostatnio artykuły o „szkodliwości” diety niskowęglowodanowej. Tutaj piękne zaoranie
https://www.facebook.com/1760659310834297/posts/2262421047324785/
I treść dla tych bez FB:
Stosujesz dietę niskowęglowodanową? Śmierć dogoni Cię szybciej niż myślisz!
Clickbajtowe informacje obiegają Internet w trybie „Bigger, Stronger, Faster”. Media, szczególnie społecznościowe kochają tę zawartość, której głównym celem jest nakłonienie do kliknięcia w podany link. Tak oto powstają dalekosiężne i drapieżne nagłówki, które skupiają uwagę bezbronnych pacjentów i zapadają w ich pamięci jako pewne i niepodważalne paradygmaty. Nic zatem dziwnego, że wielokrotnie topimy się w oceanie dezinformacji, do którego nieustannie dolewane są krople w postaci sprzecznych wniosków.
Niespełna tydzień temu na stronach jednego z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych „The Lancet” opublikowano długofalowe badanie kohortowe, obejmujące ponad 15 000 osób, z okresem „follow-up” przez kolejne 25 lat. Badanie dotyczyło zdeterminowania związku pomiędzy spożyciem węglowodowanów a krótszym życiem.
⁉️ Na nieszczęście media jako pierwsze podłapały istniejący obecnie trend na diety niskowęglowodanowe oraz dietę ketogeniczną. Śmiałe nagłówki artykułów internetowych pt. „Dieta niskowęglowodanowa skraca życie” lub „Brak węglowodanów w diecie pozbawi Cię szansy na długowieczność” okrążyły Internet z prędkością światła. Rzeczywiście, w badaniu wykazano, że osoby jedzące mniejszą ilość węglowodanów niż standardowa miały większe ryzyko przedwczesnej śmierci.
✅ Niestety, nic bardziej mylnego. Tak przebojowe hasła mijają się nie tylko z nauką i prawdą, ale z samą treścią artykułu zamieszczonego w czasopiśmie „The Lancet”. Jak zauważają SAMI AUTORZY BADANIA, zarówno dieta niskowęglowodanowa jak i dieta wysokowęglowodanowa mogą powodować skrócenie długości życia.
⚠️ Co więcej, badanie to, pomimo iż jako badanie kohortowe plasuje się w górnej części piramidy wiarygodności, miało pewne ograniczenia. Były to przede wszystkim:
1. Brak standaryzacji, czym dokładnie jest NISKIE SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW. Dla autorów badania dieta niskowęglowodanowa charakteryzowała się dziennym spożyciem węglowodanów