Jeśli nie macie jeszcze…

Jeśli nie macie jeszcze…

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad, to nadchodzę z przepisem na wiosenną zapiekankę ze szparagami! ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ Poza tymi pysznymi, zielonymi gałganami, wrzuciłam tam ser camembert, suszone pomidory i szynkę parmeńską, a wszystko polałam jogurtowym sosem. To naprawdę wiosna na talerzu.

Składniki na dwie porcje:

– makaron pełnoziarnisty 150 g
– szynka parmeńska 60 g
– ser camembert light 60 g
– suszone pomidory w oleju 25 g
– zielone szparagi 180 g
– jajko
– jogurt naturalny 200 g
– ząbek czosnku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Makaron ugotować tak jak każe opakowanie. Szparagi podgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Szynkę, ser i pomidory pokroić na małe kawałki.
Ugotowany makaron wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na to położyć szparagi i posypać serem, szynką i pomidorami. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, jajko i wyciśnięty ząbek czosnku, tak przygotowanym sosem polać zapiekankę. Włożyć do piekarnika na 20 minut. Gotowe!

pokaż spoiler Dla tych na #dieta mam też wartości odżywcze dla jednej porcji (351g):

pokaż spoiler kcal 549
białka 36
tłuszcze 18
węglowodany 62

#gotujzwykopem #przepisy

Comments are closed.