#ciekawostki…
#ciekawostki #wykopoweciekawostki #maslo #dieta
8/1001
Masło > długo nic > gówno > margaryna
Kwasy tłuszczowe nasycone krótko i średnio łańcuchowe (obecne w maśle lub w oleju kokosowym) bardzo łatwo przyswajają się w organizmie, są bardzo łatwo metabolizowane, są dobrym i łatwym źródłem energii dla ludzi uprawiających sport oraz znacznie lepiej tolerowane niż oleje roślinne. Biorą do tego udział w regeneracji nabłonka przewodu pokarmowego, są zalecane na przykład dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wywierają one działanie bakteriostatyczne, fungistatyczne oraz niszczą niektóre wirusy. Niektóre badania wykazały, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą brać udział w prawidłowym działaniu niektórych przekaźników wewnątrzkomórkowych, które odpowiadają za takie procesy jak funkcjonowanie układu dokrewnego – wytwarzanie hormonów.
Kwasy tłuszczowe nasycone długołańcuchowe obecne na przykład w smalcu są ciężkostrawne, aczkolwiek ich rola w powstawaniu miażdżycy nie jest taka jak do tej pory uważano. Nie wywierają takiego stresu oksydacyjnego jak nienasycone kwasy tłuszczowe (roślinne) poddane obróbce cieplnej.